Let hierop met een bakfiets

Het is voor de één een heerlijk en ideaal vervoermiddel, voor de ander een dagelijkse bron van ergernis. De bakfietsen-populatie in Nederland is hoe dan ook groeiende. De verkeersregels zijn over het algemeen dezelfde als voor gewone fietsen, al is het zaak je gezond verstand te blijven gebruiken. Let ook op deze dingen.

Bakfiets verzekeren

Uiteindelijk is het er ons allemaal om te doen om irritaties, verkeersruzies en ongelukken te voorkomen, al kan niemand 100 procent veiligheid garanderen. Een fietsverzekering vergelijken in ons drukke fietslandje is dan ook geen overbodige luxe. Dat geldt, net als de verkeersregels, voor zowel gewone fietser als bakfietser. Het verschil is dat die laatste groep alleen meer ruimte inneemt, hetgeen met name in drukke plaatsen noopt tot aanpassing.

Parkeer niet pontificaal voor de deur

In een oogwenk heb je bij aankomst bij kinderdagverblijf, school, supermarkt of terras wel door waar je het beste kunt parkeren en dat is zelden bij de ingang, waar zich rijen vormen, mensen in en uit lopen en ook de brandweer liever geen grote objecten ziet staan. Denk eraan dat de stoep voor een winkel of in een winkelstraat niet is bedoeld als parkeerplek. Met een paar minuten lopen krijgen jij (en je kinderen) net zoveel lichaamsbeweging.

Kijk de bochten door en stap af bij slecht zicht

Elke chauffeur die zich in deze eeuw op een drukke plaats heeft gewaagd, is zich wel een keer een hoedje geschrokken van plotsklaps uit zijstraatjes opdoemende bakfietsen, al dan niet gevuld met kinderen. Waarna een fractie van een seconde later de bestuurder volgt: de trotse ouder die meent de bak als een soort verkenner voor zich uit te kunnen sturen. Dit is niet louter terug te voeren op de langwerpige vorm van de bakfiets: als je de bochten niet goed kunt overzien, kun je simpelweg beter even afstappen.

Laat je telefoon wachten tot thuis

Helaas nog steeds nodig om op te noemen: laat je telefoon lekker in je zak of tas zitten. Voor de veiligheid, maar ook voor de broodnodige gezelligheid. Je bent samen op pad en je passagiers verdienen de aandacht als ze onderweg iets willen zeggen of aanwijzen. Die heb je niet als je met je werk over een deadline aan het bellen bent. Er is geen klus op aarde die niet even kan wachten totdat jij de kinderen veilig van A naar B hebt verplaatst. Wil je meer weten over bakfietsen en veiligheid (verlichting, remmen, helmen), informeer dan bij de fietsenwinkel in jouw buurt. Die vind je gelukkig in het hele land, van Den Helder tot Vaals.